Sevärdheter

Risten-Lakviks järnväg

Prisexempel

240 kr
Familj 2 vuxna och två barn
Visa alla priser

Risten – Lakviks Järnväg. En upplevelse för ung och gammal. En tågresa som förr i tiden

Risten - Lakviks Järnväg (RLJ) är en smalspårig museijärnväg som går från Lakvik som ligger mellan Åtvidaberg och Björsäter. Här samlas sommartid stora grupper turister, barn, unga, föräldrar och intresserade för att kunna njuta av en riktigt gammeldags tågresa och se samlingarna i lokstall och vagnhallar, grilla, äta på caféet och kanske ta ett bad. Resan går i lugnt tempo genom en omväxlande natur och låter dig njuta av dunket från skenskarvarna och ljuden och doften från ångloket. Loken och vagnarna är från den tid för runt 100 år sedan då det fortfarande förekom persontrafik på smalspårsbanor med 600 mm spårvidd.

Sträckan från Lakvik till stationen Risten vid den vackra sjön med samma namn och åter tar 30 – 40 minuter att åka Vagnarna som används är normalt gammeldags öppna sommarvagnar av den typ som förr var vanlig på många smalspåriga järnvägar.

Banorna av den typ som RLJ visar användes  för sju personförande järnvägar  i Sverige. Vid RLJ finns många vagnar från dessa banor bevarade.Men mest användes 600 mm spårvidd för industribanor som var föregångare till dagens lastbilar för att köra torv, malm, timmer, kalk, järnprodukter. Man anlade också små banor på byggarbetsplatser för interna transporter under byggtiden.

Aktiviteter

Järnvägsresan kan kompletteras med picknick och bad nere vid Ristens station. Ännu fler upplevelser erbjuds genom möjlighet att hyra cykeldressiner för turer från stationen på banans norra del.

Café

Vid trafikdagarna finns alltid kaffe, smörgåsar, hembakat bröd, frasiga våfflor, glass mm att köpa i den gammeldags inredda väntsalen.

Mer att läsa finns på www.rlj.se

Kontaktinformation

Lakviks Station
Björsäter
Kontaktperson: Gudrun Thorslund
Telefon: 070-6810133
Telefon: 070-6810133
Bokning: 070-6810133

E-post: gudrun.thorslund@gmail.com
Hemsida: http://www.rlj.se

Hitta hit

Öppettider

Tågen går varje heltimma från kl 11 till kl 15 varje lördag och söndag från och med 1 juli till och med 13 augusti. Dessutom under Östgötadagarna 2 och 3 september. Eventuella ändringar meddelas på vår hemsida www.rlj.se Då trafiken pågår får du fritt besöka lokstall och vagnhall Visningar på andra tider enligt överenskommelse

Mer från Risten-Lakviks järnväg

Utbud

Prisinformation

Tågresa ToR:            Vuxen 80 kr, Barn 4– 14 år: 40 kr

Abonnerat tåg: 2500 kr per tåg, för ånglok tillkommer 2500 kr per tillfälle

Vi ser helst att vi får kontant betalning men vi kan även ta emot Swishbetalningar. Mobiltelefontäckningen är något osäker i Lakvik men oftast går det att hitta en plats med täckning i eller runt vårt stationshus.

Res med kollektivtrafiken

Busslinje 538 Lakvik

Fakta

Järnvägen, som har spårvidden 600, mm är anlagd på banvallen för Norsholm – Västervik – Hultsfreds järnväg, NVHJ. Denna järnväg som lades ned 1964 var också smalspårig men med 891 mmspårvidd.

NVHJ:s föregångare Norsholm – Bersbo Järnväg byggdes redan 1878 för att bl a frakta träkol från skogarna i trakten till masugnarna i Finspång. Denna föregångare invigdes högtidligt 1880 av kung Oscar II.

 RLJ började byggas här 1971 på den tomma banvallen och har nu en längd på cirka 2 km.

Rullande materiel

De ånglok som används i trafiken är RLJ 2 A.Dahl tillverkat av Jung i Tyskland 1925 och RLJ 3 Lakvik tillverkat av Maffei också det 1925 i Tyskland. Ännu ett ånglok är nu under renovering. Det är tillverkat av Ljunggrens Mekaniska Verkstad i Kristianstad 1919 och är demonterat och avvaktar renovering.

Vid RLJ finns också två tryckluftsdrivna lok som laddas med luft från en kompressor. De var avsedda för gruvor och industrier där man inte ville ha rökiga ånglok eller motoravgaser. Ett av luftloken är  drift och brukar demonstrationsköras då trafik pågår,

Därutöver finns det vid RLJ ett 10-tal diesel-, bensin och ellok från olika bruk och industrier i Sverige.

RLJ har även två unika personvagnar från 1850-talets slut, Sveriges äldsta bevarade personvagnar. De byggdes för baroniet Adelswärd i Åtvidaberg, för jaktturer och inspektionsresor mellan kopparverket i Åtvidaberg och gruvorna i Bersbo.

Byggnader

Nuvarande Lakviks station flyttades av föreningen 1987 från Bersbo, där stationshuset skulle rivas för att ge plats för sanering av gruvavfall. Godsmagasinet, som används som verkstad och vagnhall, har stått i Åtvidaberg och flyttades 1997 till Lakvik per lastbil i två delar. Det höga trevåningshuset i gammal stil är en kombinerad verkstad, lok- och vagnuppställningshall och kommer på sikt att innehålla ett museum. 

Vägbeskrivning

Från Norrköping:
Åk E4 söderut och ta avfart 115 (skylt mot Söderköping, Finspång, Linghem). Sväng vänster mot Linghem, fortsätt på väg 215 och kör 4,3 km. Omedelbart efter att ha passerat Gistad sväng vänster mot Björsäter. Efter 5 km sväng åter vänster mot Björsäter. Passera Björsäter och fortsätt mot Åtvidaberg. Efter 3 km sväng vänster in mot Lakvik

Från Linköping:
Åk väg 35 söderut mot Åtvidaberg, efter 6 km tag tredje avfarten i rondellen mot Björsäter. Passera Björsäter och fortsätt mot Åtvidaberg. Efter 3 km sväng vänster in mot Lakvik

Från Åtvidaberg
Åk väg 35 norrut mot Linköping. Efter 1,5 km Sväng höger in på Björsätersvägen, kör 6,9 km. Vid Bersbo håll till vänster, efter 5,6 km sväng höger in mot Lakvik

GPS-koordinater
RT90: X: 6464758, Y: 1512598
WGS84: Lat N 58° 18′ 21″ Lon E 16° 1′ 12″
(58.3060, 16.0201)

Faciliteter

  • Enklare servering
  • Uteservering
  • Café
  • Husdjur välkomna
  • Kiosk
  • Mikrougn
  • Uteplats
  • WC/Toalett
  • Badstrand
  • Kaffe/Te